Kyligare väder på väg

Har du rätt temperatur i lägenheten? Som fastighetsägare har vi ett ansvar för att balansen mellan energiförbrukning och värmekomfort hålls på en rimlig nivå och har därför beslutat att hålla cirka 20-22 grader i lägenheterna. Det är den värmekomforten som ingår i hyran. Många tycker att det är behagligt med ett varmare inomhusklimat, men tänk på att varje grads temperaturhöjning kostar ca 5 % mer i driftskostnad och har dessutom en negativ påverkan på vår miljö. På hösten när vädret slår om och det blir svalare ute känns det ibland lite ruggigt inne, elementen är bara ljumma och man fryser. Då är det viktigt att titta på termometern. Är rumstemperaturen 20-22 grader är faktiskt allt som det ska.

Värmen styrs automatiskt

Det kan också vara bra att känna till hur värmesystemet i våra fastigheter fungerar. Vi har ett centralstyrt uppvärmningssystem för optimal energianvändning och god värmekomfort. Värmesystemet styrs via utetemperaturen och det strävar efter att hela tiden hålla cirka 20-22 grader i din lägenhet. Under sommartid och ibland även under vår och höst när det inte finns något värmebehov i lägenheten stängs värmesystemet av för att hålla rätt inomhustemperatur. Att elementen är kalla behöver alltså inte betyda att det är för kallt i bostaden. När det blir snabba förändringar i vädret som till exempel när det snabbt blir kallare så hinner inte uppvärmningssystemet med ordentligt och det kan då tillfälligt upplevas som kyligare i lägenheten.

Att mäta är att veta

Det första du ska göra innan du gör en felanmälan är att mäta temperaturen. Du ska då mäta minst en meter in i rummet från ytterväggen och cirka 1-1,5 meter över golvet. Får du ett resultat på 20-22 grader så har du en normal inomhustemperatur.

Termostaten reglerar värmen

Värmen sprids ut i lägenheten genom varmvatten som cirkulerar i elementen. En termostatventil på elementet ser till att rätt mängd varmvatten släpps fram. Rummet ska hålla cirka 20-22 grader när ventilen är helt öppen. Termostatventilens funktion möjliggör att välja en lägre inomhustemperatur i till exempel sovrum. Termostatventilens funktion är även att begränsa ytterligare uppvärmning vid de tillfällen då inomhustemperaturen är mer än 20-22 grader på grund av att man kanske lagar mat, bakar eller vistas många personer i lägenheten.

Låt luften cirkulera

Det är också viktigt att elementens termostater fungerar som de ska. En förutsättning är att luften runt elementen kan cirkulera. Har du tjocka gardiner eller exempelvis möbler framför/intill elementen kan de göra att termostaten uppfattar rumstemperaturen högre än den egentligen är vilket innebär att värmen därmed sänks.

Dela
Senast uppdaterad 20 september, 2017 av Maria Andersson